Знайомство зі стилем Лофт

новини

Loft – один з найпопулярніших напрямків у дизайні інтер'єрів останніх років, попри те, що виник він ще в 1940 роках. Сьогодні в стилі лофт роблять готелі, офіси, виставкові зали, бари та квартири. Словом «лофт» називають кафе, фільми та творчі студії.

Витоки стилю

Виникнення лофт пов'язано з ім'ям Енді Ворхола – знаменитого художника, а також з підвищенням цін на землю в центрі Нью-Йорка. 

Річ у тім, що в 1940 роках промислові підприємства переїхали на околицю, бо підприємці більше не могли їх оплачувати. Фабрики, цехи й майстерні спорожніли.

Власники почали здавати приміщення частинами. Позаяк будівлі не призначені для житла, ціна оренди виявилася нижчою, ніж у звичайній квартирі. Тому, колишніми цехами зацікавилася творча інтелігенція. Їм сподобалася ціна, високі стелі та великі вікна, а також можливість переробити колишні заводи в модні студії. 

Канонічний приклад – «Фабрика» Енді Ворхола – арт-студія на 47 вулиці Манхеттена, де зосередилося життя Нью-Йоркської богеми в 1960 роках. 

Згодом, промислові горища (дослівно з англ. Loft – горище) стали елітним житлом, яке не могли собі дозволити художники. Їхнє місце зайняли банкіри та брокери з Волл-Стріт.

Читайте також:

Вінтаж як стиль інтер'єру
 

Характерні риси інтер'єру

Класичний лофт – це великий відкритий простір, де між кімнатами немає фізичних перешкод, а за перегородками ховається лише комора, туалет, ванна, (та й то не завжди). 

Також лофт – це атрибути покинутої фабрики, хоча вони зустрічаються усе рідше:

  • високі стелі, часом у кілька поверхів.

  • Відкрита, але при цьому доглянута вціліла комунікація – труби, системи вентиляції. А також грубі сходи, опорні балки та подібне.

  • Впізнаване оздоблення стін – стара або зістарена «гола» цегляна кладка, недбала штукатурка. Підлога – бетон, камінь, плитка, дерев'яні вставки. 

  • Величезні вікна, які пропускають тонни світла. Особливий шик – величезні напівкруглі вікна. Подібні ще роблять в мансардах. Зрозуміло, ніяких штор, тюля, фіранок, а часом і підвіконня. 

  • Каміни, буржуйки, печі. Колись єдиний спосіб хоч якось обігріти фабричне приміщення, сьогодні – візитна картка стилю. Звичайно, каміни сучасні, на кшталт звисаючої краплі зі стелі. 

  • Безліч джерел освітлення – центральні великі люстри, та локальні підвісні лампи, небанальні торшери, наче прожектори та інші елементи. Все металеве, та зазвичай, чорне.  

Щоб організувати стиль Лофт у себе вдома, достатньо стилізувати приміщення – придумати, як реалізувати у себе його характерні риси мінімальними засобами.

Читайте також:

Що таке модерн в інтер'єрі та меблях
 

Особливості лофтових меблів

Позаяк лофт має промислові витоки, меблі повинні відповідати цій атмосфері. Вона проста та функціональна, нарочито груба, виконана з металу й натурального дерева. Всі кольори холодних відтінків, що допоможе їй вписатися в інтер'єр з драбинами, трубами, вентиляцією та іншою спадщиною фабрик. 

Вітальня в стилі лофт не гребує великими шкіряними диванами, виконаними у дусі 60-х, які випускає Ікея, (перейдіть у розділ Дивани – ви їх обов'язково знайдете). 

При цьому в їдальні буде мати гарний вигляд розкішний стіл і стільці з дорогою оббивкою. Взагалі, лофт дуже толерантний до перепадів – тут можна міксувати антикварні меблі, майже мотлох, з ультрасучасними предметами останніх колекцій.

Примітно, що лофт не терпить шаф – речі зазвичай тримають на відкритих вішалках, на зразок системи Rigga, з навісними органайзерами для одягу та коробками для взуття.

Ліжко, звичайно ж, низьке, виконане з металу або грубого дерева. Ще краще – широка платформа під матрац.

Меблі в стилі Лофт випускає Сигнал, Халмар, Ікея та інші бренди-партнери нашого інтернет-магазину.