Вінтаж як стиль інтер'єру

новини

Як не дивно, вінтаж – це не окремий напрямок в дизайні, а суміш різноманітних стилів. Його не існує у чистому вигляді – вінтаж завжди є частиною, родзинкою сучасного інтер'єру. 

У статті ми розповімо про розуміння терміну, про джерела цього стилю, а також про характерні особливості, які допомагають відтворити його у себе вдома. 

Читайте також:

Що таке модерн в інтер'єрі та меблях
 

Що таке «вінтаж» 

Спочатку слово «вінтаж» позначало урожай винограду певного року, а також вино зроблене з цього врожаю. Як правило, вино з супермаркету не має вінтажа – це характеристика елітних марок. 

Через винне походження, навіть багато дизайнерів приписують слово французам. Але, насправді у Франції використовують термін мілезим, а vintage – винахід англійської мови. 

У контексті дизайну вінтаж означає:

  • старовинні речі, що добре збереглися, та які не соромно використовувати в наш час.

  • Будь-які предмети старовини, які відповідають нинішнім нормам. Наприклад, одяг з XX століття, який став модним в XXI столітті. 

  • Високоякісні вироби великих майстрів минулого, з цінних матеріалів, і зі своєю історією.

У дизайні інтер'єрів vintage не так стиль, як ідея.

Це і спадковість, і зв'язок поколінь, а також думка, що наша праця, наші речі, які є зображенням нас, не підуть у небуття. Предмети старовини органічно впишуться та будуть добре служити в новому інтер'єрі.

 

Характерні риси стилю

Якщо зовсім по-простому, то вінтаж – це відреставрований декор або нові меблі стилізовані під конкретну епоху минулого. 

Цей стиль має свої закони, які не можна порушувати. Ось 5 найбільш важливих з них:

  • Вінтаж не поєднується з натяжними стелями, лінолеумом та ламінатом. 

  • Ідеально, щоби підлогу покривав дерев'яний паркет або плитка з ефектом старіння: потертостями та вицвілими кольорами.

  • Матеріали стін і стелі повинні бути нейтральними, щоби відтіняти яскраві ретро-постери фільмів і реклами 1950-х років, чорно-білі сімейні фотографії та декор. 

  • Для декору використовуйте предмети з міді, срібла та кришталю, ковані світильники, старий годинник і торшери з абажуром. 

  • Меблі можуть бути відреставровані, антикварні або нові, зі спеціалізованої серії. 

У спальню ідеально впишеться металеве ліжко, у вітальню – антикварний комод або масивне дзеркало в рамі, в їдальню – дерев'яний стіл з потертою поверхнею або віденські стільці з нальотом старовини. 

І все ж головне правило створення вінтажного стилю – використовувати речі які подобаються. Не важливо, чи мають вони справжню історію або зістарені 2 дні тому. 

Читайте також:

Шкіряні меблі — переваги і недоліки
 

Історія народження вінтажу в інтер'єрі

Вище ми писали про vintage як британське визначення гарного врожаю для вина. Як же воно «потрапило в інтер'єр»? Це досить цікава байка.

Отже, винахід стилю приписують архітектору Патріку Віллісу. У кінці 1990-х він вирішив голосно заявити про себе, створивши в Алабамі будинок у формі еліпса, з вигадливими балконами, та кімнатами з 5-ма стінами. 

Інвестори вже назвали дату відкриття та вклали багато сил у просування цього заходу. Однак, молодий архітектор прорахувався з витратами – не вистачало грошей, щоби закінчити інтер'єр.

Тоді на виручку прийшла його винахідливість та кілька блошиних ринків в окрузі. Вілліс об'їздив усі склади й нарив безліч старих класних речей. Він їх відновив і вписав у свій новомодний будинок. Презентація відкрилася зі словами про народження нового стилю – вінтаж. 

Цей же архітектор сформував його відмінності від схожих ретро та провансу – вінтаж майже не використовує предмети старіші XX століття.

Також у вінтажу не має нічого спільного з антикваріатом, де головне завдання – зберегти початкову цінність речі. Вінтаж навпаки вітає зміни, креативність та перетворення.