Та сама ліпнина, балдахіни й золото скрізь – знайомство з Бароко

новини

Бароко часто плутають з класикою. Але, класика - це спокійний і геометрично правильний стиль. А Бароко - це химерний доля вельмож. Якщо ви хочете підтвердити свій елітарний статус, якщо хочете підкреслити гостям вашого будинку свою схильність до надмірностей, замовте своєму дизайнеру Бароко.

Якщо вам попадеться справжній талант, він зробить не просто «дорого-багато», а зможе відкрити справжню душу цього інтер'єру. Адже даний Бароко це не просто нагромадження дорогих меблів і декору. Це складна, багатогранна і гармонійна композиція.

 

Історія Бароко

Бароко - один з так званих історичних стилів - його характерні риси сформувалися давним-давно, в даному випадку - в XVI столітті на території Італії.

Після чудового періоду - Відродження - Італія почала втрачати позиції. Спочатку в політичній, а потім неминуче - в культурному житті. 

Але, католицька верхівка і благородні сім'ї зберегли своє становище, і хотіли продемонструвати на весь світ власне незліченне багатство. А заодно і зробити Італію знову великою.

Щоб догодити верхівці, архітектори, художники і скульптори розробили новий напрямок - Бароко. З італійського воно перекладається як «химерний, зайвий», адже суть стилю - воістину гіпертрофований шик.  

Багато століть по тому, копіюючи і переносячи цей стиль в свої будинки, розбагатіли люди з нижчих станів і новоспечені дизайнери не справлялися - замість бароко виходила несмак. На жаль, сьогодні ці слова вже стали синонімами.

Тому архітектори вже не будують в цьому архітектурному стилі, художники не малюють картини, а дизайнери рідко беруться за подібні інтер'єри. А якщо і беруться, то сильно розбавляють характерні риси сучасним баченням. 

І все ж Бароко не канув в лету. Крізь століття продовжує вражати велич храмів, палаців і театрів цього періоду світової історії.

Читайте також:

5 трендів в дизайні інтер'єрів на 2022
 

Характерні риси

Бароко - справжній виклик для власника будинку і дизайнера інтер'єрів. 

Далеко не всі можуть переступити за межу нормального в помпезності, пихатості, старанність і навіть безглуздості, але при цьому облаштувати будинок зі смаком. 

Щоб зрозуміти, наскільки це важка задача, ознайомтеся з основними відмінностями Бароко як стилю інтер'єру:

  • Загальний настрій будь-якої кімнати - значимість. Тому справжній Бароко чи не створити в маленькій квартирі з низькими стелями. Всі лінії повинні бути зігнутим, вітається гра тіней.

  • Декор повинен бути не просто багатим, а викликає. Стеля немислимий без складної ліпнини, яка буквально представляє художню цінність. 

  • В ідеалі стіни покривають фресками і розписом, справжніми гобеленами, драпірують шовком і оксамитом. В крайньому випадку - обклеюють дорогими шпалерами на натуральній основі. 

  • На підлозі або мармур, або натуральний паркет з цінних порід деревини.

  • Меблі - головний герой Бароко. Вона завжди масивна, прикрашена майстерним різьбленням, вітіювата - ніякої суворої геометрії. Історично вона навіть була інкрустована дорогоцінним камінням, слоновою кісткою і золотом. 

  • Саме епоха Бароко подарувало світу ліжка королівських розмірів, з балдахінами, бахромою і горою декоративних подушок. А також безліч меблів для сидіння - козеткі, канапе, кушетки, банкетки. А також комоди і туалетні столики. 

  • Текстиль - завжди натуральний і високоякісний, ніякої синтетики і шкіри, тільки найкраща італійська тканину. 

  • Кольори під стать інтер'єру - яскраві і контрастні поєднання повинні створювати атмосферу розкоші. Тому загальні риси світлі, але є яскраві смарагдові, золоті, теракотові, сині і пурпурні елементи. 

  • Освітлення рясне і багаторівневе - підвісні кришталеві люстри, торшери зі складно виконаними ніжками, настільні лампи, які імітують канделябри.