З роками тільки кращий: класичний стиль в інтер'єрі

новини

Ми на власному досвіді переконалися, що багато людей неправильно розуміють класику і заздалегідь відмовляються від такого стилю в своєму будинку. І ми вирішили це виправити, написав короткий, але інформативний гайд про класику в інтер'єрі. Приємного читання. 

Міфи про класичному стилі

Перш, ніж говорити про те, що таке класичний стиль в інтер'єрі, ми хочемо звернути увагу на те, чим він не є. У цьому допоможе підхід «руйнування міфів». 

Отже, найчастіше більшість помиляється в 3 речах: 

  • «Не люблю класику, вона занадто вигадлива». 

  • «Класичний стиль для хоромів, а не маленької квартири». 

  • «Класика - це для пенсіонерів, або нудних естетів».

Все це неправда. Розберемося по порядку.

По-перше,класику часто плутають зі стилем бароко, де всюди гротескна ліпнина, золото і кришталь, як в будинках у депутатів. А класика навпаки спокійна, лаконічна, сувора, і навіть мінімалістичний.

По-друге,класичний інтер'єр - це не про висоту стель, це перш за все прийоми оформлення кімнат, підбір і розстановка меблів. Стиль відмінно себе почуває на будь-якої площі.

По-третє,класика підходить всім - і сімейним парам, і молодим студентам. Головне правильно підібрати настрій стилю. Він може бути манірним і величним, а може святковим і легковажним.  

 

Загальні особливості класики

Класика в інтер'єрі - це еволюція популярних в XVI-XIX століттях напрямках архітектури - бароко, ампіру, рококо, античності і класицизму. Це кращі прийоми, які давним-давно пережили своїх творців, позбулися від лушпиння і адаптувалися до сучасного світу. 

Тому багатьох дивує, що справжній класичний стиль інтер'єру - це не тільки елегантний, але строгий і функціональний спосіб організувати простір. 

Головна принадність класики в тому, що вона ніколи не вийде з моди. Дотримуючись основні канони, класику можна і потрібно підлаштовувати під себе, розбавляти сучасними трендами, рішеннями і технологіями.

До цих канонам відносяться наступні правила:

  • В обробці і декорі прийнято використовувати виключно натуральні матеріали. Або хоча б імітацію під них.

  • Стіни найкраще пофарбувати матовою фарбою. Також можна зробити художню штукатурку, або поклеїти тканинні шпалери з простим орнаментом.

  • Підлогу вистилають цінними породами деревини, найчастіше паркетом або дошками.

  • У певних ділянках допускається використання плитки під камінь або мармур. 

  • На стелі потрібно зберегти, або створити, ненав'язливу і сувору ліпнину. Якщо стелі низькі, замість ліпнини використовується гіпсовий карниз. 

Читайте також:

Що таке модерн в інтер'єрі та меблях
 

Композиція, освітлення і кольору

Не тільки матеріали визначають класику, а й правильна розстановка об'єктів в інтер'єрі, освітлення і підбір кольорової палітри. 

Композиція в класиці базується на визначенні її центру і симетрії. 

Центром може виступити камін, обідній стіл, великий диван - все залежить від конкретної кімнати. Інші великі об'єкти розміщуються навколо цього центру, причому предмети повинні бути парними і дзеркально повторювати один одного. 

Наприклад, центром виступає журнальний стіл. Тоді з одного боку буде стоять диван, а з іншого - два однакових крісла. Біля дивана - дві тумби з двома підсвічниками, на стелі дві однакові підвісні люстри, і т. Д.

Освітлення в класиці - один з найважливіших елементів. Історично це великі і розкішні підвісні люстри, про які ми згадували вище. Однак, можна обійтися і без них. 

Найчастіше дизайнери класичних інтер'єрів використовують ось таку схему освітлення:

  • центральне - велика люстра, бажано з кришталевими елементами. 

  • Додаткове - парні торшери, найкраще з обох боків від м'яких меблів. 

  • Точкове - настінні бра, настільні лампи. 

  • Атмосферний - свічки в традиційних масивних свічниках. 

Колірна палітра досить проста - це або поєднання пастельних тонів, (білий, бежевий, сірий), або традиційних благородних відтінків коричневого і бордового, які розбавляються оливковою, фіолетовим і лососевим. 

Щоб зробити інтер'єр більш живим, сучасні дизайнери часто поєднують традиційний коричневий, сірий і білий з насиченим синім, бірюзовим і подібними квітами.  

 

Характеристика меблів для класики 

Головна мета меблів в класичному інтер'єрі - підкреслити благородство і достаток власників будинку. 

Тому корпусні меблі повинна бути виконана з цінних порід деревини. Але, так як вона обходиться в цілий статок, сьогодні багато виробників, в тому числі IKEA, випускають шпоновані меблі. Це коли каркас виконаний з ДСП, але поверхню обклеєна натуральною деревиною товщиною в 2 см.

М'які меблі в першу чергу повинна виглядати дуже зручною і масивної, але не химерною, без безлічі різьблених елементів. Допускається використання оббивки з дорогою коричневої шкіри, або хорошою італійської тканини. 

Також, класичні інтер'єри люблять антикварні або зістарені предмети - комоди, журнальні столики, тумби, крісла. 

Правильно підібрати меблі в класичний інтер'єр дуже складно - легко заплутатися в стилях, або порушити баланс. Тому ми радимо звернутися до дизайнера з відповідним профілем.