Настав час «розчохляти» Хюгге

новини

Якщо запитати найщасливіших людей на землі відповісти одним словом у чому секрет щастя, вони скажуть «Хюгге». Тому, що чисто статистично цими людьми обов'язково будуть данці. А Хюгге – це їхнє слово, яке містить всі нюанси та відтінки датського світогляду, який і забезпечує їхній високий рівень щастя.

Розповідаємо про маніфесті Хюгге – 10 принципів, які допоможуть залучити Хюгге в своє життя. 

1. Атмосфера

У Данії, як і в інших північних країнах, коротке літо і довга темна зима. Тому вони з покоління в покоління джгут каміни і свічки. Останні - у величезній кількості - більше всіх на душу населення.

Коли датчанин хоче зануритися в Хюгге, він приглушує світло і запалює живий вогонь, який підсвідомо асоціюється з домашнім вогнищем і теплотою.

У повсякденному житті атмосфера теж має велике значення, особлива увага приділяється створенню багаторівневого освітлення. 

2. Бути тут і зараз

Це один з найважливіших і нематеріальних принципів. 

Він про вміння відключати телефон, про відключення від тривог і проблем, які чекають завтра на роботі, від поганих спогадів, які заважають просто насолодитися товариством своєї сім'ї, смачною їжею, достатком, який у нас є.

3. Задоволення

Хюгге неможливо досягти без приємних емоцій. Простіше і швидше за все їх отримати - дозволити собі смачну їжу і напої. Не обов'язково дорогі. Важливо, щоб вони були не звичайні, а бажані, майже заборонений плід і порушення дієти. 

Треті пункт - про вміння побалувати себе тоді, коли ви найбільше в цьому потребуєте, це про любов до себе. 

 

4. Рівність

Принцип рівності в колі сім'ї, серед друзів, або навіть в колективі на роботі, надзвичайно важливий. Це той шлях, який дозволить відчути щастя всій групі, а не окремим її учасникам.

Це не Хюгге, коли після відмінного вечері дружина буде прибирати стіл і мити посуд, поки чоловік і діти дивляться кіно.

Рівність - це про вміння ділити все - і свободу, і зобов'язання. 

5. Подяка

Данці вірять, що однаково добре і висловлювати подяку, і отримувати її. 

Вони щиро вважають, що наші вчинки у відношенні один до одного не мають стає буденністю, як щось само собою зрозуміле. Подяка робить щасливими двох людей, і не важливо, хто її надав.  

Цей принцип стосується не тільки кола сім'ї, або друзів, але і всіх чужих людей - офіціантів, водіїв маршрутки, кур'єрів - всіх, хто робить наше життя кращим, нехай і за плату.

6. Гармонія

Ще одна важлива і недооцінене вміння у відносинах. Гармонія, це коли вже ніхто нічого з себе не будує, не прагнути щось довести, показати себе з кращого боку, завоювати прихильність або любов.

Це коли ми просто можемо розслабитися і бути собою, насолоджуючись спілкуванням з такими ж людьми.

В цьому і проявляється гармонія: між внутрішнім і зовнішнім світом, між різними людьми.

 

7. Комфорт

Це те, з чого починається більшість статей про Хюгге. І на жаль, мало який блогер добирається далі цього пункту. Всі тільки й пишуть про створення затишного містечка на підвіконні, де можна пити смачний гарячий напій, і спостерігати з-під теплого пледа як за вікном капає дощ, йде сніг або туман огортає старовинне місто.

Але, це теж Хюгге, і данці вважають, що подібне комфортне містечко має бути у кожного. Адже всі ми потребуємо в часі і спеціальному просторі, щоб побути наодинці з собою для перезавантаження.

8. Перемир'я

Якщо ви хочете відчути Хюгге зі своїми родичами, друзями, або колегами, зарийте все сокири війни. Ніякої політики, ніякого спорту, якщо за столом фанати різних команд, ніяких драм, гострих суперечок, неприємних тем, які здатні розділити ваше співтовариство.

9. Єднання

По суті продовження попереднього пункту. Хюгге - це багато в чому про відносини між людьми, адже саме приємне спілкування викликає прилив гормонів радості.

Найкраще це працює між близькими людьми. Тому зробіть все можливе, щоб стати ще ближче, наприклад, згадуйте класні спільні історії, діліться чимось відвертим, або навіть ганебним - на цьому побудовано багато веселих ігор.

 

10. Притулок

Перетворіть ваш будинок в щось на зразок притулку в горах - останнього вогнища безпеки, тепла, комфорту, зручності посеред непогожих умов - і не тільки погодних. 

Не обов'язково перебиратися в гори і будувати дороге шале, потрібні речі можна знайти в IKEA, і інших виробників, купити зі знижкою, зробити самому.  

Нехай притулок вас радує при кожній парафії додому.

P. S. 

Всі 10 перерахованих пунктів і є Хюгге, і є рецепт справжнього щастя людини. 

Впевнені, про ці принципи знають всі люди на землі, але мало хто прагне їх виконувати так само, як датчани. Можливо тому їх вже не перший раз визнають найщасливішою нацією світу?