«Менше означає більше». Що таке мінімалізм

новини

«Менше означає більше» – девіз легендарного архітектора Людвіга Міс ван дер Рое, який сформував естетику та концепцію граничної простоти у дизайні. У статті ми розповімо, чим насправді є мінімалізм, які він використовує матеріали, меблі та колір, які у нього переваги та недоліки на практиці у реальному житті.

Витоки мінімалізму

Незважаючи на новомодність та популярність стилю у сучасних дизайнерів, мінімалізм, звичайно ж, зародився в давнину. 

Його витоки легко знайти у більшості культур, включаючи Стародавню Грецію та Рим. Але найбільше уваги він отримав у Японії. Через постійні землетруси й цунамі, жителі Японії звикли будувати прості та недорогі будинки, з мінімальною кількістю меблів. Потім ця звичка оформилася у безліч філософських концепцій та релігій. 

У Європі та всьому світі мінімалізм стає популярним після Другої світової війни. 

Маючи обмежені ресурси, а також прагнення простоти та надійності, люди відмовляються від будівництва помпезних будівель та облаштування яскравих, кричущих та розкішних інтер'єрів.

У ходу знову філософія протестантської етики, коли ніхто не демонструє багатства та інші привілеї на показ, коли суспільство прагне внутрішнього миру між різними соціальними верствами.

Мінімалізм залишається домінуючою філософією Європи й сьогодні, проецюючі свій дух на архітектуру, дизайн інтер'єрів, одяг, поведінку та думки. 

Читайте також:

Короткий огляд скандинавського стилю
 

Визначення та основні риси стилю

Про мінімалізм легко написати книгу. А можна передати всю суть в одному реченні. Наприклад, що мінімалізм – це не коли мінімум, це коли достатньо.

В основі сучасного мінімалізму як стилю інтер'єру лежать концепції конструктивізму та функціоналізму. 

  • Конструктивізм – строгість та лаконічність форм, геометризм. 

  • Функціоналізм – коли зовнішня форма відповідає функції предмета.

Тому мінімалізм в інтер'єрі – це проста, точна та ясна композиція простору, коли використовуються лише необхідні предмети та речі. 

Дизайнери намагаються будь-якими способами досягти відчуття широти, відкритості, легкості, у чому допомагають великі вікна, відсутність перегородок у кімнатах та величезна кількість світла. 

У справжніх мінімалістичних інтер'єрах використовують натуральні, часто необроблені матеріали – камінь, дерево, шкіру, тканину. Також металеві елементи. 

Стелі роблять без будь-яких конструкцій, вони просто пофарбовані фарбою. 

В оформленні стін акцентують увагу на грубій фактурі – підкреслюють бетон, цеглу, натуральний камінь. Хоча можна використовувати однотонні шпалери без малюнка.

Підлогу покривають ламінатом, паркетом, або керамогранітною плиткою, без будь-яких малюнків та орнаментів.

 

Колір, освітлення та меблі в стилі мінімалізм

Базові кольори мінімалізму – білий та сірий, що множать кількість світла у просторі, роблять його легшим. 

Розбавляють їх бежевими або коричневими відтінками, а також чорним – для створення монохромності. У рідкісних випадках використовують яскраві кричущі кольори – виключно як акцентний елемент, і не більше трьох відтінків. 

Бачите схожість зі скандинавським стилем? Це не просто так! Саме скандинавський стиль запозичив у мінімалізму свою колірну гаму. А також принципи освітлення. 

Так, мінімалізму дуже важливо заманити в інтер'єр якнайбільше природного світла. Тому тут рідко зустрінеш штори та фіранки. Використовується й штучне світло. Але, на відміну від сканді, мінімалізм віддає перевагу прихованим джерелам – софітам та підсвічуванню. 

В істинному мінімалізмі меблі займають не більше 20 % від усієї площі простору. Вони мають бути простими, з чіткими геометричними формами, бажано поєднувати кілька функцій. Системи зберігання роблять прихованими, техніку – на відміну від хай-тека – ховають з очей геть. 

І, звичайно, мінімалізм – один із небагатьох стилів, де не вітається декор. Максимум – 2-3 лаконічні предмети на кімнату. 

 

Переваги та недоліки

Перш ніж починати переробляти свою квартиру під мінімалізм, ознайомтеся з перевагами та недоліками цього стилю.

На відміну від інших напрямків, мінімалізм - це багато в чому стиль життя, тому доведеться піти на багато жертв:

  • навчитися позбавлятися безлічі милих, але насправді непотрібних речей, у тому числі книг. 

  • Відмовити собі в задоволенні імпульсних покупок в дім, будь-то нові штори, або сувеніри з подорожі. Інакше легко порушити баланс інтер'єру.

  • Витрачати пристойні суми на лаконічні дизайнерські речі та багатофункціональні меблі, без яких неможливо уявити мінімалізм.

У той же час ви отримаєте чистий і легкий простір, який даруватиме унікальне почуття свободи й умиротворення, комфорту від використання красивих, якісних і корисних речей. 

Здається, в цьому інтер'єрі більше сенсу, ніж у розкішних і перевантажених, але духовно порожніх аналогах.