Короткий огляд скандинавського стилю

новини

Скандинавський стиль виник в оточенні холоду та неймовірної природи. Його головні ідеали в простоті та доступності, тут функціонал важливіший за красу, тут просторі вікна, багато світла, тепла й комфорту.

У статті ми розповімо як виник один з найпопулярніших у світі стилів інтер'єру, в чому його особливості, а також як його відтворити у себе вдома.

 

Що таке скандинавський стиль та які його характерні риси

Скандинавський стиль – це напрямок у різних галузях дизайну: промисловості, інтер'єру та предметів, який сформувався у 1930-1950 роки в Швеції, Норвегії, Фінляндії, Данії та Ісландії. 

Сьогодні він надзвичайно популярний у всьому світі через поширення скандинавської концепції щастя, цінностей і способу життя в цілому. 

Скандинавський дизайн міцно пов'язаний з ідеологією соціал-демократії – орієнтації держави на забезпечення високого рівня життя всіх верств населення. 

Тому головне в його концепції – доступність для кожного, що виражається в простоті форм, демократизмі і загальному мінімалізмі при збереженні високого рівня функціональності.

Але, скандинавський стиль це не тільки цінності, але й особливі, завжди впізнавані атрибути. Вони з'явилися завдяки сплаву історії та культури північних країн, їхньому географічному положенню та суворому клімату. А точніше бажанню скандинавів пом'якшити цей клімат.

Головний герой стилю – дерев’яні матеріали в усіх іпостасях. Тільки тут дизайнери люблять використовувати і буквально коряги з дерева, і відполіровану стільницю, із залитою епоксидною смолою підсвіткою. В принципі, інтер'єр буде радий будь-якому прояву природи. 

Сканді не сприймає набори класичних меблів, це завжди мікс речей з дорогого бутика й бабусіної комори. Об'єднує всю цю різноманітність білий колір. Він дозволяє знайти баланс і при цьому добре відбиває світло, через що кімната здається світлішою й більш просторою, що дуже важливо для похмурої півночі. 

 

Поради з перенесення скандинавського стилю в українські реалії

Щоби створити справжній скандинавський стиль у себе вдома недостатньо скопіювати окремі елементи, цей стиль не можна приготувати за рецептом. Головне завдання – перейнятися його ідеалами, зрозуміти саму суть. 

Звичайно ж, є загальні поради, які допомагають передати атмосферу й настрій, на зразок цих:

  • Використовуйте тільки натуральні матеріали, в першу чергу дерево.

  • Створіть багато джерел природного й штучного світла. 

  • Загальний колір кімнати повинен бути в світлих однотонних тонах. Допускаються яскраві акценти у вигляді подушок або картин. 

  • Меблів не повинно бути багато, проте їхня головна особливість – функціональність, орієнтація на реальне життя. 

  • Додайте в інтер'єр гарний декор, важливі предмети та речі з повсякденного життя, які принесуть у дім затишок.  

Але, найголовніше пам'ятати, що скандинавський стиль – це не готова картинка, це безперервний і складний процес. 

Сканді виникає поступово, спочатку він досить порожній, лише з базовими меблями. Й лише згодом, через місяці й роки, інтер'єр обростає текстилем і фактурами, новомодними та вінтажними предметами, теплом і затишком.

Справжній скандинавський інтер'єр – відображення смаку й принципів не дизайнера, а свого господаря. Такий інтер'єр має свій унікальний характер.

Читайте також:

5 трендів в дизайні інтер'єрів на 2022
 

Що з меблями

Скандинавська колекція меблів – одна з найпопулярніших в нашому інтернет-магазині, її купують значно частіше.

У цьому стилі працюють багато брендів, з якими ми співпрацюємо довгі роки, включаючи IKEA, де майже весь каталог побудований на скандинавських і шведських мотивах, цінностях і елементах. Також бренди Signal, Halmar, Pooffe, Cama, Concepto, BRW, Atreve, Vivaldi, Nicolas випускають окремі товари й повноцінні серії.

Якщо знадобиться допомога з вибором, питайте наших консультантів.