Як перетворити спальню на комфортну зону для сну

новини

Експерименти з багаторівневим зберіганням, меблі-трансформери, лайфхаки з розширення простору – усе це, звичайно, цікаво. Але, в своїй статті ми хочемо зосередити увагу на головній меті спальні – якісному відпочинку. 

Ось 10 порад від консультантів Меблі в дім, які допоможуть організувати ідеальну спальню.

Найважливіше – це матрац 

У статтях про спальні часто пишуть нісенітницю, що хороше ліжко забезпечує здоровий сон. У підсумку, покупці витрачають багато часу й грошей на її пошуки, а матрац купують за залишковим принципом. 

Але, ліжко – всього лише декоративна рамка. А ваш сон залежить від якості матраца – зосередьте всю увагу, та гроші, на пошуку кращого варіанту.

Більше ліжко – більше комфорту

Який повинен бути розмір ліжка? Врахуйте формулу, яку пропонують вчені США – мінімум 90 см ширини на людину. 

Який матеріал оббивки? Залежить від вашого смаку. Та неважливо дерево, метал, тканина або шкіра – ви все одно не будете з ними особливо стикатися, основне зносне навантаження йде на матрац, постільну білизну та подушки.

Позбавтеся письмових столів

В інтернеті безліч фото «ідеальної» спальні, де один з героїв – письмовий стіл і крісло. Наша думка – ніяких робочих зон у спальні. Нехай вона асоціюється з відпочинком та іншими приємними речами. А робочі справи, турботи, завдання та тривоги нехай почекають за дверима до ранку.  

Читайте також:

5 помилок облаштування спальні
 

Телевізор? Геть зі спальні!

І туди ж – ваш смартфон. Електронні пристрої, як і лампочки холодного світла, блокують вироблення мелатоніну – змушують ваш мозок думати, що зараз день. Через що згодом можна підхопити безсоння. 

Консультант по сну клубу Реал Мадрид заборонив футболістам смартфон за 2 години до сну, та навіть змушує заклеювати ізострічкою червону лампочку на телевізорі. Сон важливіший за нові пости однокласників у соцмережах.

Налаштуйте правильне освітлення

Ідеально, якщо в спальні багаторівневе освітлення: загальне, яке забезпечує люстра або торшер, спрямоване – для читання у ліжку, та розсіяне, з матовими лампочками – для створення настрою й спокійної атмосфери. У будь-якому випадку, використовуйте виключно лампочки теплого спектра.

Також, придбайте щільні непрозорі штори, які допоможуть досягти абсолютної темряви, навіть літнім сонячним ранком.

Ідеальна температура для сну

Якщо ви відчуваєте проблеми зі сном, одна з можливих причин – невідповідна температура. Купіть термометр і добийтеся показника 16-19 градусів Цельсія.

Коли вам жарко, установіть кондиціонер, провітрюйте кімнату холодними ночами, замовте легку ковдру, а також подушку, або навіть весь матрац, з охолоджувальним гелем.

Подбайте про якість повітря

Чисте свіже повітря також відноситься до чинників, які допомагають міцніше заснути й краще виспатися. Саме тому нам так добре на природі.

Щоби домогтися подібного ефекту, встановіть кондиціонер з потужними фільтрами, або очищувач повітря. З цим завданням добре справляються й живі рослини – алое та хлорофітум. 

Якщо в спальні висока вологість, важливо знизити її рівень. Тоді вона не буде сповільнювати випаровування вологи зі шкіри, що провокує духоту.

Читайте також:

Меблі для спальні — що сьогодні в тренді
 

Текстиль та декор

Натуральна й приємна на дотик постільна білизна – не велика розкіш. Але, вона допоможе значно підвищити якість вашого життя. Спробуйте різні матеріали, щоби підібрати найкращий для себе. 

Крім того, завдяки зміні білизни легко привнести новизну в інтер'єр, зробити ліжко яскравішим, або спокійнішим. 

Змінити інтер'єр невеликими зусиллями допоможуть і декоративні елементи – картини й постери. Їх можна міняти та міксувати за порами року, настроєм, святами, та з інших приводів.

Ніякого безладу

Застилати ліжко вранці недостатньо, щоби домогтися максимального комфорту. Приберіть все зайве, не нагромаджуйте книг і декору, продумайте зберігання одягу, косметики та аксесуарів.

У цьому вам допоможуть великі гардеробні, комоди та туалетні столики, які сховають всі ваші речі, допоможуть забезпечити візуальну чистоту.

Якщо вибираєте шафу з дверцятами, залиште 70 см для проходу. Якщо в спальні немає стільки місця, тоді найкращий вибір – шафа-купе. Для комода вистачить 45 см.

Заспокійлива колірна гамма 

Стиль інтер'єру спальні може бути будь-яким – від класичного, до новомодного лофтового. Більш важливо те, якою буде колірна гамма вашої спальні. Найбільш розслаблюючими відтінками вчені називають спокійний блакитний, зелений, коричневий, сірий.

Намагайтеся уникати червоного, фіолетового, жовтого та інших кричущих кольорів, які провокують тривогу.

 

Все це – потужні інструменти для поліпшення сну та життя в цілому. Однак, якщо не дотримуватися правильного режиму сну, навіть найкраща спальня у світі не дозволить відправитися вночі на «сьоме небо».