Як організувати зручне робоче місце

новини

На перший погляд нічого складного – всього лише придбати стіл, крісло й настільну лампу. Але, як люди з досвідом, зауважимо відразу: тут є свої нюанси. Так і бути, ми розкриємо декілька секретів, щоби робота не тільки не забрала ваше здоров'я, а й приносила радість.

Стіл

Констатуємо факт – традиційні комп'ютерні столи померли. Вже немає сенсу шукати стіл з висувною підставкою під клавіатуру та спеціальним місцем для компакт-дисків. Працювати з підставкою незручно – втомлюються руки, а дисками вже ніхто й не користується.

Тому вибираємо звичайний письмовий стіл. Ось які ми висуваємо вимоги:

  • Масивні ніжки та товста стільниця, щоби стіл не був кволим і довго прослужив.

  • Глибина стільниці – від 75 сантиметрів, щоби монітор або ноут не стояли надто близько до обличчя. 

  • Також важлива ширина. Взагалі вибирайте модель з такими параметрами, щоби лікті лежали на стільниці.

  • Отвір або місце для проводів – створять порядок, щоби дроти не плуталися під руками й ногами.

Якщо дозволяє бюджет, вибирайте стіл з підйомом стільниці для роботи стоячи. Зміна положення мінімізує негативний вплив сидячої роботи на ваше здоров'я та довголіття. 

Як варіант, стіл IKEA Bekant. Щоби підняти стільницю на висоту в 125 см, потрібно всього лише натиснути кнопку, (або завантажити додаток на смартфон).

 

Стілець

Наступний важливий параметр комфорту, адже середньостатистичний працівник мінімум 5 годин сидить за комп'ютером. Тому ось які деталі крісла спростять ваше життя:

  • Регульована подушка або поясок з тканини для підтримки попереку – зменшує втому спини.

  • Обов'язково м'які й невисокі підлокітники, щоб було зручно спертися та завести крісло прямо під стіл.

  • Регулювання висоти й нахилу, щоби зручно влаштуватися. Найкращий механізм – мультиблок, але підійде й TILT. 

  • Підтримка боків і голови, якщо хочете відкинутися та провести кілька хвилин в релаксі.

  • Провітрювання спинки – якщо його немає, спина буде потіти навіть за наявності кондиціонера.

Недолік всіх цих зручних крісел – розслаблення спини, та як наслідок, порушення постави. Боротися з цим допомагають перерви на фізкультуру та періоди стоячій роботи. Радикальний варіант – ергономічний стілець IKEA Eifred, що тримає спину в тонусі та знімає навантаження з попереку.

 

Лампа

Сьогодні настільна лампа стає ще більш важливим елементом робочого місця, ніж 30 років тому. Вона допомагає знизити негативний вплив на очі світла від монітора. Очні м'язи не перенапружуються та відповідно, ваш зір залишається в нормі.

Крім того, правильно підібрана лампа підвищує продуктивність як мінімум на 37 % незалежно від інших факторів, якщо вірити американським ученим.

Цікавий факт: ми зустрічали думку, що потрібно використовувати звичайну лампочку розжарювання, а не енергозберігаючу, так як у неї більш природне світло. 

Зрозуміло, в настільної лампи має бути стійка основа, регулювання висоти, нахилу й плафону, як у популярній моделі IKEA Forsa.