Як організувати офісний простір: науковий підхід

новини

Журналісти американського CNN провели цікаве дослідження – неправильна організація робочого місця відбирає у нас як мінімум 1 робочу годину. Без жартів, це занадто висока ціна. 

Розповідаємо що потрібно зробити, щоб офіс, або робочий кабінет будинку, підвищив нашу продуктивність, подарував комфорт, зберіг здоров'я, та й взагалі – кожен день надихав на трудові подвиги. 

Яким має бути робоче крісло

Багато хто вважає, що правильна поза для сидіння - тримати спину рівно. Але, це неможливо, навіть якщо ваш робочий день далеко не 8 годин. 

Як стверджує MedlinePlus - інтернет-видання Національної медичної бібліотеки США, правильна поза - це коли ви зберігаєте природні вигини хребта. При цьому тримайте руки зігнутими під прямим кутом, намагайтеся розслабити і відкинути назад плечі, голову тримайте так, щоб верхівка «дивилася» в стелю.

Це не так просто, тому знадобиться правильний стілець. Головне в ньому - хороший вигин спинки для підтримки попереку. Якщо ж вигину недостатньо, а міняти крісло немає бажання, використовуйте подушку. 

Висоту стільця треба відрегулювати таким чином, щоб ноги вільно стояли на підлозі. А краще на спеціальній підставці. 

І пам'ятайте, що лікарі радять прогулятися через кожні 30 хвилин роботи. Зробіть все, щоб це правило стало частиною вашої корпоративної культури.

Читайте також:

Як організувати зручне робоче місце
 

Де встановити комп'ютер 

Фахівці Академії офтальмології США наполягають, щоб люди встановлювали ноутбуки, або екрани стаціонарних комп'ютерів, на відстань витягнутої руки. Цій дистанції слід постійно дотримуватися під час роботи.

Важливо! Монітор потрібно відрегулювати таким чином, щоб його верхній край перебував під нахилом і трохи нижче рівня очей. А нижня межа була до нас ближче. Тому при роботі за ноутбуком досить непогано прикупити додаткову підставку на стіл.

Американським офтальмологів вторить Міністерство охорони здоров'я і соціального забезпечення Великобританії. При цьому, вони радять позбутися від звички ставити ноутбук на коліна, що шкідливо для очей і спини. А якщо машина стара, то ще може і обпекти ноги.

Якщо ж ви працюєте переважно вдома, і звикли до подібного робочого місця, спробуйте піти на компроміс - купіть переносний столик для ноутбука. Або виносну клавіатуру, а сам ноутбук встановіть подалі.

До речі, медична наука так і не підтвердила переваги роботи стоячи. Тому можна сміливо купувати традиційний стіл. 

Як організувати освітлення

Ми не знайшли будь-яких строгих правил серед наукових статей Американської академії офтальмології щодо висвітлення робочого місця. 

Головна думка досить банальна - наші очі втомлює як занадто яскрава кімната, так і недостатньо освітлена. Тобто потрібно підібрати золоту середину. 

Однак, дизайнери вже давно досягли консенсусу з цього приводу. Ось його головні постулати:

  • Загальний світло повинне бути розсіяним і м'яким, досягти цього допоможуть абажури для підвісних ламп і торшерів.

  • Персональна робоча лампа - це завжди регульована настільна модель, яка дозволить керувати спрямованим потоком світла. 

  • Монітор не можна ставити навпроти вікна - вас буде втомлювати контраст між світлом екрану і сонячними променями.

  • Обов'язково обзаведіться щільними шторами, щоб уникнути відблисків в сонячні дні. Вони можуть виникнути незалежно від положення монітора.

Важлива рада від американських офтальмологів! Щоб убезпечити очі, обзаведіться зволожуючими краплями, а також поставте на робочий стіл портативний зволожувач повітря.  

 

Навіщо зонувати простір

Вчені впевнені, що неможливо досягти максимальної продуктивності без приватності вашого робочого простору. 

Звичайно, далеко не кожен співробітник може похвалитися особистим кабінетом в офісі, або виділити під нього окрему кімнату в квартирі. Однак, потрібно зробити все можливе, щоб відокремити своє робоче місце від усього приміщення. Хоча б візуально. 

У цьому допоможе прийом зонування простору. 

Найпростіший і доступний спосіб - встановити стелаж з відкритими полицями. Стелажі прекрасні через ілюзії легкості в інтер'єрі, вони досить мобільні - можуть часто брати участь в перестановках, а також дуже практичні - зберігають документи, оргтехніку і милі серцю речі. 

Як менше відволікатися 

Фахівці вказують, що найбільш простий спосіб підвищити концентрацію - навести порядок на робочому столі, досягти мінімалістичний в організації своїх речей. 

Ми починали з цього факту нашу статтю: якщо людина не знає, де лежить конкретна річ, якщо його стіл завалений паперами, а монітор обклеєний стікерами з різними завданнями, списками і важливими нагадуваннями, його розумові процеси стануть хаотичними в постійних спробах аналізу і систематизації ситуації. Хаос на робочому місці відбирає у людей повноцінний робочий час!

В ідеалі, в зоні видимості на столі повинні залишитися ті речі, які ви використовуєте в своїй роботі кожен день. Особисті речі, на кшталт фотографій рідних, звичайно створюють приємну атмосферу. Але, їх повинно бути не більше 3 одиниць - як показують дослідження, більше речей розсіюють увагу і негативно впливають на продуктивність.