Як організувати зберігання на відкритих полицях: 5 прийомів

новини

Стелажі, відкриті навісні модулі і полки - улюблений прийом сучасних дизайнерів. Звичайно, їм подобається як це виглядає на фото в портфоліо, коли інтер'єр не перевантажений і красиво зонувати. 

На жаль, протягом повсякденному житті, ці елементи зберігання часто перетворюються з прикраси простору, в сховища непотребу і збірники пилу. 

Як легко усунути проблему пилу ми не знаємо. Зате наша стаття допоможе навчитися красиво розставляти речі завдяки 5 простих методів.    

Читайте також:

Як облаштувати вітальню: базові поради
 

Реформуємо бібліотеку

Одне з кращих рішень для відкритих стелажів - якісні книги. Їх навіть необов'язково читати, щоб здобути славу серед гостей і відвідувачів ваших соцмереж цікавою і розумною особистістю. 

Однак, розставляючи книги по класичній схемі, як в бібліотеці, ми здійснюємо дизайнерську помилку - перетворюємо легкий стеллажік або «повітряну» полку в важкий нависає об'єкт.

Тому ми рекомендуємо дотримуватися такої схеми: чергувати звичайні горизонтальні стопки зі стопками, де книги розміщуються вертикально - тобто, не пліч-о-пліч, а одна на інший. 

Ще один важливий момент: ви зможете освіжити звичний інтер'єр цим прийомом тільки в тому випадку, якщо залишите багато простору, а не заб'єте полки до відмови. 

Розбавляємо книги декором

Самі по собі нестандартні стопки книг не спрацюють так само добре, як в журналах про дизайн. Щоб добитися потрібного ефекту, використовуйте порожній простір між рядами друкованої продукції для розміщення декору.

Оскільки книги одноманітні, особливо якщо повернуті до нас сторінками, а не корінцем, то загальна картинка так і проситься розбавити себе невеликою кількістю цікавих форм і фактур.

Для цього підійдуть статуетки зі змістом з металу, кераміки або гіпсу. Можна використовувати античні мотиви - маленькі копії відомих статуй, або сюрреалістичних звірів. Спробуйте будь-які геометричні конструкції, маленькі постери, і класні свічники. 

Головне правило - використовувати кілька великих і простих за формою об'єктів. Дрібна мішура складних дрібничок перетворить вашу композицію в бардак.

 

Дотримуємося черговість

Це простий принцип, який допоможе досягти балансу в композиції без втручання дизайнера, а також будь-якого складного планування з вашого боку. 

Суть в тому, щоб великі і візуально важкі речі ставити на нижні яруси, середні, яскраві і часто використовувані - на рівень очей, а найменші і легкі, відповідно, вище. 

Наприклад, знизу можуть стояти томи будь-яких енциклопедій, велика декоративна тарілка, або плетені ваза. Посередині - важливі книги і видання, які хочете прочитати, постери, на які хочете звертати увагу, пам'ятні речі і фотографії. Зверху - шкатулки і декор, який використовуєте найрідше.

Будуємо геометричність

Якщо сподобався попередній принцип, то можна поглибиться і в більш складний метод, який дизайнери запозичили у фотографів.

Дзеркальність. Це такий спосіб організації речей, коли вони розташовані симетрично по відношенню один до одного. Потрібно знайти візуальний центр стелажа, і впорядкувати схожі речі за обсягом, кольором, матеріалом і фактурою. 

Трикутник. Речі в одному стилі повинні стати уявними вершинами трикутника, розміщеного на стелажі. При цьому трикутників має бути кілька, вони повинні візуально зчитуватися, і можуть перетинатися один з одним.

 

Управляємо кольором полиць

Найдорожчий, складний, але і найефектніший метод, який гарантовано призведе вас в захват, а також будь-яких відвідувачів вашої вітальні, спальні або кабінету. Єдиний мінус - книги втратять свою впізнаваність і первісність. 

Отже, завдання - купити однакові суперобкладинки для всіх книг вашого стелажа, (або виготовити їх самостійно з щільної крейдованого паперу, яку легко придбати в канцелярському). І тільки ви вирішуєте, який буде колір цих обкладинок, і відповідно, вашої відкритої композиції. 

Є безліч варіантів організації:

  • зробити яскравий акцент в монохромному інтер'єрі. Наприклад, в кімнаті все чорно-біле, і тільки книги на полицях - яскраво-червоні.

  • Перетин квітів, коли вся кімната буде в одному кольорі, а диван, гардини, і книги - в іншому.

  • Можна підібрати для кожної горизонталі або вертикалі стелажа свій колір.

  • Або організувати градієнт - плавний перехід з одного кольору в інший.

  • Ще один дуже крутий спосіб - поставити до білої стіни білі полиці з книгами в білій суперобкладинці. Вони стануть практично невидимими. 

Замість висновку

Щоб відкриті стелажі і навісні конструкції завжди радували око, потрібно організувати регулярне прибирання. А також періодично викидати непотрібні речі, і ставити нові, сортувати або по новому розставляти композицію, а це заняття сподобається не всім.