Як облаштувати вітальню: базові поради

новини

В оформленні віталень немає єдиних стандартів – відправною точкою для гарного дизайнера служать бажання та потреби власників. Якщо ви бажаєте самостійно облаштувати свій дім, прочитайте кілька наших порад – можливо вони допоможуть прояснити деякі моменти та спростити вибір меблів. 

4 способи організувати простір 

Перш, ніж придбати меблі, потрібно розв’язати найважливіше питання – як ви будете використовувати цю кімнату. Виходячи з вашої відповіді вирішується проблема функціональності, стилю, кількості та розставлення. 

Читайте також:

Що таке модульні вітальні
 

Ми виділимо кілька основних сценаріїв використання вітальні:

  • для перегляду фільмів,

  • для спілкування з друзями,

  • для ігор з маленькими дітьми,

  • для прийому гостей.

Якщо ваша мета – створити затишну вітальню для перегляду фільмів, вам знадобиться TV-тумба, великий диван і кілька зручних крісел. Точкою фокусування в кімнаті буде телевізор, а решта меблів розташується півколом, щоби люди сиділи обличчям до екрана. 

Якщо головне завдання вітальні – приємна атмосфера для довгих розмов з близькими, меблі розставляються колом, а в центрі – журнальний столик. У цьому випадку краще не використовувати великі дивани – купуйте маленькі кушетки, пуфи та крісла, щоби з комфортом розмістити всіх гостей. 

Якщо у вас маленькі діти – є сенс задуматися про поділ вітальні на ігрову та дорослу зони. Вам знадобляться шафи або модульні системи для зберігання іграшок, кушетка для дорослих і столик без гострих кутів, який стане візуальним кордоном між зонами.   

Якщо вітальня використовується виключно для святкових вечерь або як їдальня, купуйте великий обідній стіл або стіл-трансформер з однаковими стільцями, сервірувальний столик і шафу для зберігання посуду. В цьому випадку меблі можна розставляти симетрично, для створення порядку. 

 

4 способи поліпшити інтер'єр 

Припустимо, ви зробили перестановку. Однак, залишилося відчуття неповноти підсумкової картини, ніби чогось не вистачає. Найчастіше, позбутися подібного ефекту допомагають ці чотири поліпшення:

  • нейтральний фон,

  • яскраві деталі, 

  • правильне освітлення,

  • стильні меблі.

Часом колір стін або шпалер непомітний, особливо коли він кожен день перед очима. Змінивши його, ви повністю оновите вигляд головної кімнати у вашому домі. Найбільш стильно виглядають пастельні, світлі та теплі тони, починаючи з різних відтінків білого. А також бежевий, світло-коричневий, кремовий, блакитний, блідо-зелений. Крім моди, такі кольори дозволяють відчувати себе в комфорті та безпеці, вони допоможуть розслабитися та відпочити.

Щоби не нудьгувати в спокійних тонах, підберіть яскраві акценти. Це може бути великий килим або штори, кричуще крісло або червоні подушки на білому дивані, картини та інші декоративні елементи. Вся принадність яскравих акцентів у тому, що їх легко та дешево замінити. Так, в одну мить, вітальня перетвориться й порадує ваш мозок своєю новизною та свіжістю. 

Фотографи знають важливість освітлення для створення чудової фотографії, тому й заморочуються з виставленням джерел світла. Освітлення не менш важливе й для вітальні. Найкраще багаторівневе – яскрава основна люстра, кілька торшерів з приглушеним світлом для створення затишної атмосфери, а також постійне підсвічування, наприклад стелажа з книгами, картин або декоративних елементів на стіні.  

Купівля стильних меблів – найдорожчий спосіб поліпшити інтер'єр. І на жаль, без нього рідко можна обійтися. Які меблі сьогодні вважають стильними? Дизайнери радять позбутися однакових комплектів, і купувати окремі моделі меблів. Але, їх має об'єднувати будь-якої елемент – наприклад колір оббивки, фактура, матеріал і подібне. 

Якщо вам потрібна допомога з облаштуванням вітальні – телефонуйте в наш кол-центр, консультанти будуть раді допомогти.