Історія та сучасність барних стільців

новини

Барні стільці перестали бути ексклюзивним предметом в інтер'єрі бару. Завдяки сучасному дизайну, різним формам і кольорам, вони проникли в домашню обстановку, кафе, офіси та ресторани.

Ми вирішили пригадати історію виникнення, а також показати сучасні зразки барних стільців.

 

Як людство придумало барний стілець

Ми зустрічали в соцмережах легенду, що історія барного стільця почалася на Дикому Заході. 

Нібито власники таверн і салунов встановили перші барні стійки, щоб в разі нападу бандитів, захистити своїх клієнтів від стрільби. І незабаром близько стійки з'явилися високі стільці - для зручності відвідувачів у спокійні часи.

Насправді, все прозаїчніше. 

Барна стійка з'явилася не для відвідувачі можуть ховатися від куль, а щоб захистити тендітну посуд і колекцію випивки від п'яних клієнтів, щоб ховати виручку і створити робочий простір для бармена.

Більш того, високі барні стільці розробляли не стільки для зручності відвідувачів, а щоб збільшити кількість посадкових місць, і відповідно, - виручку на квадратний метр. 

У підсумку, барна стійка з огорожі перетворилася в довгий стіл - популярне місце для любителів випити або швидко поснідати. А барний стілець перетворився в один з символів питного закладу. 

Нові функції визначили головні відмінності барних стільців: 

  • вони повинні бути відповідні барній стійці (тобто, із середньою висотою близько 60-80 см,

  • мати підніжки по периметру, для більшої зручності,

  • зменшений розмір сидіння,

Крім цих візуальних особливостей, сучасні барні стільці фактично нічим не відрізняються від побратимів. 

Читайте також:

Вінтаж як стиль інтер'єру
 

Чим порадують виробники в 2021 році

Барні стільці давно вийшли за межі питних закладів. Їх повсюдно використовують в інтер'єрах кафе (в тому числі молодіжних, сімейних і дитячих), ресторанів, їдалень, піцерій і фаст-фудів.

А останнім часом, ще в офісах, і навіть вдома ... Вони ідеально підходять для створення невеликої обідньої зони біля стійки, «кухонного острова», і навіть окремого бару в їдальні.

Різновиди. Є 4 основних типи цієї барной меблів:

  • Барний табурет

  • стілець 

  • Барне напівкрісло 

  • Барне крісло

Їх досить легко розрізнити між собою. Табурет має лише каркас і сидіння, стілець - це табурет зі спинкою; напівкрісло має подобу підлокітника в, а крісло - комфортабельну велику спинку, що зливається з підлокітниками в одне ціле

Також у них різниться кількість ніжок. Найбільш популярні - з одним широким і класичні на 4 ніжки. Зустрічаються і концептуальні моделі з витіюватими основами, але вони, як правило, менш стійкі.

Матеріали. Більшість барних стільців мають каркас з хромованого металу, рідше дерева, звичайного металу або стали. Зовсім унікальний випадок - дизайнерські моделі, які повністю створені з поліпропілену.

Матеріали сидінь різноманітніші, ніж каркасів. Сьогодні використовують «все»: від звичайного до ABS-пластика і поліпропілену, від дерева, металу, стали до тканини, або покриті якісного шкірозамінника. Також є поєднання шкірозамінника з деревом. 

Функції.  Деякі барні крісла мають поворотні сидіння, а також телескопічний каркас-штангу, що відповідає за висоту стільця. Таку штангу легко відрізнити - вона виконана з блискучого металу, а також має ручку регулювання висоти. 

Дизайн. В 2021 році залишаються в моді класичні варіанти в стилі модерн, як в британських і англійських пабах минулого століття, моделі з оглядкою на скандинавський стиль - прості, натуральні і м'які, а також стиль лофт - з металу і дерева, кольору строго холодних відтінків.