Інтер'єр майбутнього. Знайомство зі стилем Хай-тек

новини

Однієї статті буде мало, щоби осягнути всі тонкощі Хай-тек інтер'єру. Але, ми постаралися зібрати та максимально лаконічно передати основну інформацію – визначення, історію, відмінності і характерні особливості стилю таким чином, щоб цього вистачило для знайомства, і вам більше не довелося витрачати час на пошуки в інтернеті. 

Читайте також:

Що таке модерн в інтер'єрі та меблях
 

Що таке Хай-тек

Хай-тек, від англійського Hi-Tech - High Technology - високі технології. Спочатку це стиль архітектури, а сьогодні - інтер'єру, меблів і навіть розумною побутової техніки. 

Суть стилю Хай-тек - функціоналізм в кожному архітектурному елементі. Тут немає декору або елементів дизайну просто для краси - кожен об'єкт повинен виконувати свою функцію. 

Яскравий приклад стилю - Центр Жоржа Помпіду в Парижі. Всі комунікації винесені назовні будівлі, до опор, що нагадують будівельні ліси. Однак, кожен ліфт, трубопровід, ескалатор, лінії проводки, сходи пофарбовані в свої яскраві кольори. Тобто зберігається принцип спочатку функція, потім форма. 

При цьому Хай-тек - це не мінімалізм і не аскетизм. Він використовує дорогі матеріали і рішення майбутнього - тут буде доречно все, що ви тільки можете уявити під словосполученням «розумний дім». 

Стиль почав зароджуватися в 1960 роках в Британії, під враженням від робіт творчої групи Аркігрем, яка намагалася впихнути ідеї наукової фантастики в архітектуру. 

Класичний Хай-тек повністю оформився до 1980-х років завдяки зусиллям Нормана Фостера, Річарда Роджерса і Ренцо П'яно - легенд світової архітектури, яких сьогодні визнали батьками-засновниками стилю. 

Читайте також:

5 трендів в дизайні інтер'єрів на 2022
 

Закони стилю

Зрозуміло, всі стилі архітектури і інтер'єру безперервно еволюціонують, переходять з одного в інший, і тісно переплітаються. Тому деколи складно провести межу і визначити що до чого відноситься. 

Однак, є базові принципи, які найчастіше намагаються дотримуватися. Зверніть на них увагу, якщо хочете облаштувати будинок або квартиру в цьому стилі інтер'єру.

  • Головне, що потрібно зробити - підкреслити стилістику високих технологій. 

Тобто постаратися перетворити конструкції, обладнання, механізми та побутову техніку в елемент естетики. Квартира в стилі Хай-тек - це ода нових технологій. Тут екран телевізора не тільки для перегляду кіно, він прикрашає кімнату немов картина.    

  • Технологічність підкреслює монохромна колірна палітра, без напівтонів. 

Це чистий білий, чорний, сірий колір з акцентними елементами яскравого червоного, зеленого або жовтого. Вітаються металеві та сріблясті поверхні, а також хромовані або лаковані об'єкти. 

  • Незважаючи на лаконічність, Хай-тек розкривається в широких просторах з природними джерелами світла. 

Тому добре, якщо вікна панорамні або великі прямокутні, а конструкції всередині - легкі і мобільні. Ідеально, коли міжкімнатні двері і перегородки - розсувні, а меблі - трансформована.

  • Основні матеріали - скло, метал і бетон, рідше цегла і пластик. Також, Хай-тек вітає всі новомодні матеріали, на кшталт склотканини або вінілової плитки. 

  • Всі загальні контури представляють собою жорсткі прямі і чисті лінії. 

Читайте також:

Шкіряні меблі — переваги і недоліки
 

Хай-тек меблі

Перше правило при підборі меблів у Хай-тек інтер'єр - її не повинно бути багато. 

Хай-тек меблі найчастіше навісна - це стосується шаф в вітальні, полиць і гачків в передпокої. 

Дивани і стільці відрізняються правильними геометричними лініями, оббивка з натуральної або штучної шкіри, завжди однотонні кольори, в тон загальною палітри. 

Інша ключова особливість корпусних меблів - плавні висувні конструкції і механізми трансформації: журнальний стіл перетворюється в обідній одним рухом, з стільниці кухні виїжджає мікрохвильова піч, а з підлокітника дивана - міні-бар. Доводчики та відкриття дверей шаф легким натисканням - само-собою зрозуміло. 

Хай-тек любить не тільки природний, але і штучне світло. Тому добре, якщо у меблів буде підсвічування. І не тільки вітрин або ТВ-тумби, а й ліжка.

Розставляти меблі можна так, як подобатися. Однак, постарайтеся дотримуватися композиції простих геометричних фігур, і домагайтеся, щоб між меблями залишалося багато повітря.