ДСП, МДФ, ДВП – що це, та чим відрізняється між собою

новини

Якщо ви вибираєте готові корпусні меблі, хоч у спальню, хоч у вітальню або на роботу, ви обов'язково зіткнетеся з цими професійними поняттями. У цій статті ми розповімо, який матеріал ховається за кожною абревіатурою, у чому їхні переваги та недоліки.

Сподіваємося, стаття не тільки здатна розширити світогляд, але й допоможе з вибором меблів у нашому інтернет-магазині. Якщо залишаться будь-які питання, звертайтеся, ми будемо раді допомогти вам. 

ДСП

Швидше за все ви знаєте, що ДСП розшифровується як деревинно-стружкова плита. 

Власне її роблять із відходів столярного виробництва – стружки та інших дрібних деревних частинок недорогих порід, переважно хвої. 

Стружку замішують разом із синтетичними смолами та подібними клейкими речовинами, та проганяють через багатоповерхові безперервні преси. Під впливом високих температур та тиску, виходить лист щільного композитного матеріалу. 

Звісно, ​​у деяких виробників процес відрізняється. Наприклад, IKEA сама виробляє плити ДСП для своїх меблів, причому не закуповує стружку десь на стороні, а подрібнює дерева цілком, із власних відновлюваних лісів. 

Не знаємо точних цифр, проте впевнені, що переважна більшість сучасних меблів у світі створена із ДСП. І ось чому:

  • По-перше, ДСП найдешевший матеріал із усіх придатних для створення якісного продукту. І що, не менш важливо, виробникам легко підвищити масовість виробництва у разі потреби.

  • По-друге, завдяки крупній стружці, ДСП чудово втримує кріплення. А ще матеріал більш стійкий до впливу паразитів, ніж натуральна деревина.

  • По-третє, ДСП легко піддається порізці, склеюванню та фарбуванню, через що простіше створювати будь-які конфігурації, форми, кольори та відтінки. Інші, особливо натуральні матеріали, не такі варіативні. 

Зрозуміло, у ДСП є свої недоліки:

  • Насамперед, матеріал програє натуральній деревині, шпону та МДФ у міцності та довговічності. Середній термін служби меблів у середньому близько 10 років.

  • Також ДСП може виявитися токсичним і канцерогенним через наявність формальдегідів в смолах клейового складу.

Зверніть увагу! Інтернет магазин Меблі в дім співпрацюють лише з виробниками, які використовують безпечне ДСП класу E1 – воно допускається для створення меблів для новонароджених. 

 

МДФ

МДФ – це калька англомовної абревіатури MDF – medium-density fibreboard. Перекладається як деревоволокниста плита середньої щільності.

МДФ також створюють із відходів лісової промисловості, але процес інший. Дрібні частини деревини обдають парою під високим тиском і перетирають у пил, потім просушують та склеюють. 

На відміну від ДСП, клейова суміш складається з лігніну та парафіну, через що МДФ відносять до екологічно чистих матеріалів. Більше того, емісія формальдегідів МДФ дорівнює натуральній деревині.

Це перша перевага МДФ. Але є й інші:

  • Структура плити дозволяє застосовувати фігурне фрезерування – тобто створювати на поверхні плити складні візерунки та інші декоративні елементи. Крім того, виробники можуть легко випускати опуклі або увігнуті фасади. 

  • МДФ щільніша й міцніша за ДСП, вона більш стійка до вологи, пилу та бруду. Виробники стверджують, що термін служби цієї плити близько 30 років. 

  • Готові вироби з МДФ мають більш розкішний та презентабельний вигляд.

Головний недолік МДФ у порівнянні з ДСП – значно вища ціна. Інші недоліки залежать від того, чим буде покрита поверхня. 

Якщо це ПВХ-плівка, тоді фасад ваших меблів буде боятися подряпин та різких перепадів температур. Плівка відшаровується під впливом температури понад 70 градусів цельсію – наприклад, від гарячої кружки або пари.

Якщо акриловий пластик, тоді будуть постійно видно плями та відбитки пальців.

[[RELATED_ARTICLE]] 

ДВП

У меблевій промисловості це, по суті, допоміжний матеріал. ДВП – деревоволокниста плита високої щільності, яку отримують завдяки вологому гарячому пресуванню. 

Вона дешева, порівняно міцна й зовсім не боїться вологи через додавання до складу каніфолі та ламінації лицьового боку. 

Через особливості виробництва ДВП завжди тонка, вона не витримує високих навантажень. А тому із неї не створюють фасади чи корпус. В основному використовують як задні стінки, так як днище полиць. 

Але, IKEA навчилася робити з неї, (та інших матеріалів), ультрадоступні меблі у вітальню серії Lack. Щоправда, всередині між плитами стільники з картону. Такі меблі витримують від 5 до 25 кг навантаження, залежить від моделі.