Деревина, шпон і фанера – що це, та чим відрізняється між собою

новини

Продовжуємо наш цикл публікацій про матеріали, з яких виготовляють меблі. Минулого разу ми говорили про ДСП, МДФ та ДВП – по суті відхідні матеріали. Сьогодні в центрі нашої уваги більш натуральна та дорога сировина – ознака добротної, довговічної, а також дуже часто – розкішної продукції. 

У майбутніх статтях ми торкнемося теми меблів з металу, скла та пластику, розглянемо переваги різних типів обшивок для диванів. Впевнені, що матеріал – це важливий параметр при виборі товару. Сподіваємось, наші статті допоможуть вам зробити правильний вибір. 

Натуральна деревина

Меблі з деревини – досить широке поняття. Формально до нього можна включити навіть виріб із ДСП. Тому під словом деревина ми маємо на увазі натуральне дерево, без домішок. 

Для позначення цього матеріалу в англійській мові використовують слово massive – у перекладі – суцільний. Проте на меблевому ринку закріпилася калька масив. 

Отже, масив – це цільноламельний матеріал із дощок дуба, бука, ясена, сосни або екзотичніших порід дерев. Усі елементи меблів із масиву склеєні за довжиною, причому без торцевого зрощування. Матеріал підбирається в такий спосіб, щоби переходи не були помітні, зберігається натуральний малюнок і фактура. Це майже завжди 100 % натурального дерева.

Зрозуміло, через вартість сировини, в якій відсутні вади, через складність просушування, підбору та виготовлення, меблі з масиву – найдорожчі на українському ринку.

Однак, є можливість заощадити, й при цьому отримати ті ж самі 100 % натурального дерева в готовому виробі. Просто потрібно вибрати щит. 

На відміну від масиву, щит виготовляють із деревних елементів різного розміру, які зрощені між собою. Тут не підбирають малюнок, що спрощує техпроцеси та знижує вартість. Але, готовий виріб трохи нагадує паркет, 

Проте, щит зберігає ті самі переваги масиву:

  • По-перше, це приємний благородний запах натуральної деревини, який не порівняти з ДСП – по суті замісу зі стружки, клею та смол. Деревина екологічно чиста та найбезпечніша – у неї найнижчі показники емісії формальдегідів.

  • По-друге, деревина – це надійний і міцний матеріал, який при правильному виробництві та догляді здатен служити необмежений час. Тоді як меблі із ДСП гарантовано втрачають свої властивості приблизно через 10 років.

  • По-третє, це неповторна фактура, шикарний зовнішній вигляд, чудові тактильні відчуття, тепло та затишок, які не може подарувати ні пластик, ні метал, ні скло. 

Однак, крім часом захмарної вартості, натуральне дерево має інші недоліки. Воно боїться впливу вологості та кислоти, його можуть зіпсувати тривале влучення сонячних променів, або різкий перепад температур. Крім того, поверхню потрібно доглядати, моментально прибирати вологу, не ставити гарячий посуд, використовувати поліролі та інші спецзасоби.

Пам'ятайте, що найкращими породами для виробництва масиву та щита є дуб, ясен, горіх та бук. Хвойні породи часто використовують через дешевизну, але вони м'які, менш надійні та довговічні.

 

Шпон 

У сучасному світі все більшої популярності набувають шпоновані меблі. 

Загалом, це гібрид натурального дерева та ДСП, коли ми маємо все той же шикарний зовнішній вигляд, фактуру та запах, однак платимо за це задоволення набагато менші гроші. 

Зверніть увагу, шпон – це ще не готовий виріб, а назва сировини. За своєю суттю шпон нічим не відрізняється від масиву – це суцільний листок дуба, ясена або горіха, без будь-яких домішок, смол і тирси. Однак, це дуже тонкий лист – від 1 до 10 мм, не більше. 

Шпоновані меблі виходять після того, як виробник нарізав великий лист шпону на дрібні «деталі», наклеїв їх на відповідні частини з ДСП, а потім зібрав готову продукцію. У результаті, всі видимі елементи будуть виконані з натуральної деревини, але всередині та сама деревностружкова плита.    

Дорогі шпоновані меблі нічим не відрізняються від натурального дерева. Виробник використовує товстий лист шпону з цінних порід деревини, екологічно чистий клей, якісну ДСП. Він скрупульозно підбе шпоновані деталі, щоби зберегти малюнок фактури, та сховати місця склейки.

Дешевий шпон буде тонким, з м'яких порід, і наклеєний на сумнівне ДСП у довільному порядку, без будь-якого підбору шматків. 

 

Фанера

На жаль, багато людей несерйозно сприймають фанеру як матеріал для виробництва меблів. Хоча це найкраще рішення для каркасів диванів, крісел та ліжок з м'якою обшивкою. 

Крім того, зараз у світі набирають популярності корпусні меблі з незабарвленої фанери – столи, стільці, комоди, тумби, готові комплекти у вітальню, а також модульні столи для офісів.

Все тому, що фанера – це не матеріал із субпродуктів та відходів, як ДСП чи МДФ. Фанера – це матеріал із натуральної деревини, який складається з 3, 5 або 7 листів шпону, склеєних між собою. Найчастіше використовують хвойні породи, але у меблевому виробництві превалює береза, щоб матеріал був міцнішим. 

Навіть найдешевша фанера відрізняється високими показниками міцності. Що й казати про матеріал з 7 аркушами з додатковим ламінування – він здатний випередити за довголіттям меблі з масиву. А ще фанера не боїться перепадів температур та високої вологості. 

Однак, вона поступається своїм зовнішнім виглядом натуральній деревині, а коштує набагато дорожче за ДСП.