Що таке модерн в інтер'єрі та меблях

новини

​У цієї статті складне завдання. Ми хотіли познайомити вас зі стилем модерн, розповісти про його історію, про його унікальний характер, про досить непрості правила вибору меблів. І при цьому написати коротко, а не видати повноцінну книгу. Сподіваємося, у нас вийшло... Приємного читання!

Витоки стилю модерн

У буквальному перекладі модерн - це сучасний. Хоча в реальності він був таким тільки для 1880-1914 років. 

Це коротка, але дуже впливова епоха, коли змінювалося мислення, а творчість і мистецтво прекрасного прагнуло проникнути в усі сфери життя людини. 

Модерн - це стиль літератури, образотворчого мистецтва, скульптури та архітектури Західної Європи, який змінив все подальше світову культуру. 

Модерн - це спроба осмислити велич стрімкої науково-технічної революції, повальне поширення електрики, автомобілів і інших винаходів. 

Цей стиль - плід молодих архітекторів і дизайнерів, які хотіли відобразити в будинках і кімнатах все ті зміни і нововведення, які вони бачили навколо. А чи не всього лише комбінувати елементи старих стилів, як працювали їхні попередники вже не одне покоління.

Новий стиль інтер'єру був не схожий на що-небудь старе. І при цьому він був розкішним, підкреслював величезне багатство і лідерство Європи напередодні катастрофи - Першої світової війни. 

Ця війна знищила імперії, дворянство і економіку, а заодно і погубила стиль, який лише сьогодні, як фенікс, відроджується з попелу. 

 

Чим відрізняється від інших стилів

Модерн вважають найскладнішим з усіх стилів інтер'єру через величезної кількості напрямків і культурних впливів. Майже в кожній країні Європи його називають по своєму - і Тіффані, і Ар-Нуво, Ліберті і Сецессион, Смерекова та Молоде мистецтво. Причому це не тільки назви, але і характерні особливості.

Ми не зможемо розповісти про всі відмінності - про це пишуть книги. Але, наведемо базовий список характерних рис. 

Отже, модерн - це:

  • сьогодення засилля елементів з натуральної шляхетної деревини без глибокої забарвлення, коли видно структуру. 

З неї роблять стінові панелі, меблі, підлогове покриття, великі і малі декоративні елементи, величезні химерні сходи, вікна і двері. 

  • Алергія на прямі лінії, мінімум симетрії. Тільки плавні, округлі і м'які контури, немов вони створені природою, а не людиною.

  • Домінування в декорі рослинних орнаментів, рідше тварин. Часто зустрічаються силуети лілій і пелюсток, метеликів і бабок. 

  • Широкі двостулкові двері, в ідеалі арочної форми, з віконцем зверху. Самі вікна величезні і вітринні, внутрішні і зовнішні, обов'язково з різнокольоровими вітражами.

  • Обов'язково широкі сходи з багатим декором. Допускається наявність кованих перил.

Читайте також:

5 трендів в дизайні інтер'єрів на 2022
 

Як правильно підібрати меблі

Меблі необов'язково повинна бути дуже дорогою, ручної роботи італійських майстрів і подібного. Але, при її виборі слід керуватися загальноприйнятими в дизайнерському світі правилами:

  • всі силуети виключно плавні. Вигнуті ніжки столів, асиметричні спинки крісел, хвиляста форма ліжка і т. Д.

  • М'які меблі комфортна не тільки по відчуттях - сам її зовнішній вигляд закликає прилягти порелаксировать. Але, її не повинно бути багато, колір текстилю - пастельні тони.

  • Дизайнери допускають використання класичних меблів, і навіть трендової минималистичной. Однак, тільки при дотриманні плавності і химерності форм, з виразним узором або додатковим декором. 

  • Як і інші дерев'яні елементи, краще вибрати меблі з справжнього бука або дуба, допускається хороший шпон. Кольори - тільки натуральна палітра, фарба не повинна перекривати фактуру.

  • Плануючи покупку меблів, спробуйте досягти балансу, щоб кімнати не були захаращеними, і в той же час - аскетично порожніми. Купуйте тільки те, що необхідно і відповідає призначенню кімнати.