5 помилок облаштування спальні

новини

В одному зі свіжих досліджень порушень сну, вчені встановили 3 головні причини цієї проблеми: тривожність, сторонні шуми та дискомфорт.

І якщо ми не завжди здатні позбавитися тривоги і припинити потік поганих думок, а тим більше усунути сторонні шуми, то змінити дизайн своєї спальні цілком реально. 

Ось 5 поширених помилок, позбувся яких, можна значно покращити якість свого сну, і відповідно, життя в цілому.

Відпочатку неправильний проект

Ця найпоширеніша помилка, адже у нас далеко не кожен може дозволити собі замовити дизайн спальні, або знайти час, щоб розібратися в питанні і зробити план самостійно.

При плануванні розташування ліжка потрібно враховувати 2 фактори:

  • розташування віконного отвору,

  • розташування входу до кімнати.

В ідеалі, ліжко потрібно поставити таким чином, щоб потоки сонячних променів з вікна не заважали пробудженню, і щоб двері були на тій самій стіні, до якої примикає узголів'я. 

Ще один важливий фактор – не можна перевантажувати кімнату габаритними меблями для зберігання, вона створює непотрібний візуальний тиск, задуху. Тому в західному дизайні популярні окремі вбиральні.

Також, слід позбавитися великих люстр, що звисають прямо над ліжком – вони викликають дискомфорт, навіть якщо ми цього і не усвідомлюємо.  

До помилок планування відносять і неправильно обрану кімнату за габаритами – для спальні оптимально 9-16 кв. м. У просторих хоромах спати некомфортно. 

 

Тривожна кольорова гама стін

Незважаючи на те, що дизайнери називають синій колір трендом 2022 року, використовувати його для фарбування стін спальні небажано. Доведено, що при неправильному освітленні синій здатний викликати навіть легку депресію. 

Також відомо, що велика кількість жовтого кольору в спальні викликає легке роздратування і головний біль, а також відчуття задухи і спеки, якщо вікна спальні виходять на сонячний бік.

Зрозуміло, не підходить і червоний, що кричить, який дратує нервову систему. 

Найкращий вибір – відтінки білого, бежевого, шоколадного, коричневого. 

Відсутність правильного мікроклімату

У нашу епоху високих технологій набагато простіше встановити правильний мікроклімат, який допомагатиме швидше засинати, провалюватися в глибокий сон і прокинутися добре відпочилим.

У цьому вам допоможе кондиціонер з функцією охолодження та нагріву, зволожувач повітря, очищувач повітря та безліч іншої техніки, яка стала набагато доступнішою, ніж раніше. Більше того, такі прилади випускають у різному дизайні – під різні стилі інтер'єру. 

Але навіть без усієї цієї техніки ви можете покращити мікроклімат. У цьому допомагають рослини, регулярні провітрювання та вологе прибирання.

Читайте також:

Меблі для спальні — що сьогодні в тренді
 

Непродумане освітлення

У спальні не повинно бути дуже багато штучного світла. Його слід розділити на 3 рівні:

  • загальне – лампа на стелі – для освітлення всієї кімнати.

  • Локальне - настільні лампи на тумбочках, або настінні бра - для читання і вечірнього проведення часу в ліжку.

  • Допоміжне - підсвічування шафи - допоможе темного ранку взяти потрібні речі без потреби включати загальне освітлення і будити своїх близьких. 

Однак, всі ваші зусилля зі створення багаторівневого освітлення підуть прахом, якщо використовувати лампочки холодного яскравого кольору – вони перешкоджають виробленню гормонів сну. Найкраще – теплі лампи 2500-3700 k, причому з функцією плавного та точного регулювання яскравості. 

Пам'ятайте, що спальні не повинно бути постійного джерела світла. Професійні футболісти заклеюють навіть червону лампочку на панелі телевізора, щоби нічого не заважало виспатися перед важливим матчем. Що й казати про постійне підсвічування плінтуса чи ліжка! 

В ідеалі, звичайно, взагалі зробити спальню територією без гаджетів зі свіченням – телевізора, комп'ютера та особливо смартфона. 

Проблеми з текстилем

Для нашого комфорту кількість, стиль та колір постільної білизни не менш важливий, ніж колір стін та великих меблів. Адже ліжко - це центральний елемент спальні, часом вона займає більше половини приміщення. 

приклад. У маленькій спальні буде недоречно виглядати класичний текстиль - важкі тканини з бахромою і дорогою вишивкою, велика кількість декоративних подушок і ковдр.

Для таких спалень підійде мінімалізм. Вибирайте постільну білизну з приглушеним кольором і без різноманітних малюнків. 

Також звертайте увагу на склад тканин. Найкраще придбати добротний комплект із бавовни чи льону. 

Якщо у вашої спальні сонячна сторона, купіть щільні штори на кшталт блекаут – вони не тільки не пропускають світло, а й поглинають зайве тепло та шум.